Hozzávalók
-
A piskótához
-
5 db tojás
-
10 dkg cukor
-
10 dkg liszt
-
A krémhez
-
2.5 dl víz
-
1.5 db citrom héja
-
1.5 db citrom leve
-
1 zacskó vanília pudingpor
-
4 evőkanál cukor
-
1 zacskó vaníliás cukor
-
5 dl tejszín (hideg)
-
1 zacskó habfixáló
-
A díszítéshez
-
1 db citrom
-
1.5 dl tejszín (hideg)
Leírás
A citromtorta receptek közül is az egyik legegyszerűbben elkészíthető könnyed sütemény, ami garantáltan ízlik majd az egész családnak! Próbáld ki Te is!
—
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. Elsőként felverjük a tojásfehérjét, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Ha már kemény a hab, akkor finom mozdulatokkal hozzákeverjük a tojás sárgákat.
- A tojásos habhoz két-három adagban hozzászitáljuk a lisztet és szintén finom, óvatos mozdulatokkal elkeverjük.
- Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk és kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a piskóta masszát és elegyengetjük. A közepéről kissé kívülre húzzuk a tésztát, ezzel megakadályozva, hogy púpos legyen.
- Kicsit megütögetjük a formát, hogy a légbuborékok feljöjjenek a felszínre, majd betesszük az előmelegített sütőbe. 25 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk rá, hogy az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. 25 perc után tűpróbát végzünk, ha nyers a belseje, akkor tovább sütjük, míg kész nem lesz. Sütőrácson hűtjük.
Krém:
- Egy kis lábosba öntjük a víz felét, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, valamint a cukrot és vaníliás cukrot. Közepes lángon felforraljuk. Egy kisebb tálban a víz másik felével csomómentesre keverjük a pudingport, majd ha már forr a citromhéjas víz, egy habverő segítségével hozzákeverjük a pudingporos vizet. Folyamatos kevergetés mellett kemény pudingot főzünk belőle.
- A citromok levét kifacsarjuk és hozzákeverjük a keményre főzött pudinghoz.
- A kész pudingot hűvös helyre tesszük, hogy teljesen kihűljön. Időnként érdemes átkeverni, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
- 5 dl tejszínt kemény habbá verünk a habfixáló segítségével. A felvert tejszínből kb. 3-4 púpos evőkanálnyit a kihűlt citromos pudinghoz keverünk. Csomómentesre keverjük. Ezt követően hozzáadagoljuk a maradék tejszínt is és simára keverjük.
Összerakás:
- A tortalapot három részbe vágjuk, majd megtöltjük a lapokat úgy, hogy a krémből a burkolásra is jusson. (A töltés után érdemes a tortát hűteni.)
Díszítés:
- A citromot felszeleteljük, és igény szerint elhelyezzük a tortán.
- A díszítésre szánt tejszínt szintén kemény habbá verjük és habzsákba töltjük. Ízlés szerint díszítjük vele a tortát.