Hozzávalók
-
25 dkg liszt
-
13 dkg margarin
-
4 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 evőkanál víz
-
1 db tojása kenéshez is kell majd egy kis tojás
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
3 darab almanagyobb almák
-
0.5 citrom leve
-
1 teáskanál fahéj
-
2 evőkanál méz
Leírás
Elsősorban azért szeretjük ezt az almás pite receptet, mert nem lereszelt almát kell benne használni, hanem egész alma szeleteket, amelyek egyedi állagúvá teszik ezt a szeletelt almás süteményt.
Egy pite formát margarinnal kenj ki és lisztezz be.
A sütőt melegítsd elő 175 fokra, alsó-felső sütés.
A lisztet a hideg margarinnal morzsold össze, majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrd homogén tésztává.
Egy jól lisztezett deszkán a tészta 2/3-át nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra, béleld ki vele a piteformát, majd az alját szurkáld meg villával. (Ha túl lágy és nehezen kezelhető a tészta, érdemes a hűtőben pihentetni kb. fél órát.)
Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházukat, és vágd őket vékony szeletekre. Szórd be őket a fahéjjal, facsard rá a fél citrom levét és óvatosan forgasd össze. Ezt követően helyezd a szeleteket a piteformába és csurgasd le őket mézzel.
A maradék tésztát nyújtsd vékonyra, vágj belőle csíkokat, majd rácsozd be a pite tetejét.
A „rácsokat” kend le enyhén felvert tojással és tedd a pitét a sütőbe kb. fél órára. Ez idő alatt a teteje szépen megpirul.
Ha kihűlt, szitálj a tetejére porcukrot és tálalhatod is.