Hozzávalók
-
2 db tojás
-
1 csésze zsemlemorzsa
-
0.5 teáskanál só
-
0.5 teáskanál bors
-
50 dkg darált hús
-
50 dkg kolbászhús
-
0.5 csésze liszt
-
1.3 liter húsleves/alaplé
-
étolaj
Leírás
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, laktató és igazán finom svéd húsgombócok, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját!
—
- lépés: A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, sót, borsot, és összekeverjük. Beledolgozzuk a darált húst, majd diónyi húsgombócokat formálunk belőlük, amiket lisztbe forgatunk.
- lépés: A lisztezett húsgombócokat közepes lángon, egy vastag aljú edényben, kevés olajon arany barnára sütjük, majd félretesszük őket.
- lépés: Ha kivettük a húsgombócokat, akkor az edénybe öntünk 1 liter alaplevet, majd forrásig melegítjük. Ekkor visszatesszük a gombócokat és készre főzzük őket, kb. 5-6 perc alatt.
- lépés: Ismét kivesszük a húsgombócokat és félre tesszük őket, míg besűrűsítjük a levet. Ehhez 2-3 evőkanál lisztet teszünk egy kisebb tálba, majd a maradék, 3 dl alaplével simára keverjük. Óvatosan hozzákeverjük az edényben lévő léhez, úgy hogy ne legyen csomós. Lassan kevergetjük, míg elérjük a kívánt sűrűségi fokot (hígabb mártás sűrűségű). 1-2 percig forraljuk, és elzárjuk a lángot. Ezt követően visszatesszük a húsgombócokat és összekeverjük.
Krumplipürével tálaljuk.