Hozzávalók
-
A tésztához
-
25 dkg (+a nyújtáshoz) liszt
-
10 dkg hideg vaj
-
1 db tojássárgája
-
12.5 dkg tejföl
-
0.5 teáskanál só
-
A töltelékhez
-
1 szál póréhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
10 dkg csirkemell filé
-
2 evőkanál étolaj
-
1 kis konzerv sűrített paradicsom
-
só
-
bors
-
A tetejére
-
1 evőkanál tej
-
1 db tojás
Leírás
Most egy egyszerűen elkészíthető húsos pirog receptet mutatunk, ami nemcsak finom, hanem meglehetősen laktató is! Reggelire, vagy uzsonnára is kiváló!
—
- A tésztához a lisztet egy tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval, majd hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadunk 1 db tojássárgáját, valamint a tejfölt, és simára gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és kb. 30 percig a hűtőben pihentetjük.
- A töltelékhez a megtisztított póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, és a petrezselyemleveleket finomra vágjuk. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a serpenyőben felhevített olajon 2 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, és a hússal együtt további 2 percig pirítjuk. Ezután a húshoz adjuk az aprított petrezselymet, a kis konzerv sűrített paradicsomot és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Könnyebben kezelhető a töltelék, ha egy aprítógép segítségével összedaráljuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd közben a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. 10 cm-es korongokat szaggatunk, majd a leeső részeket is összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Összesen 12 darabnak kell kijönnie. A korongok közepére 2 teáskanál tölteléket teszünk. A tojást szétválasztjuk. A tésztakorongok szélét megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd félbehajtjuk, és a szélein összenyomjuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd rátesszük a tésztatáskákat. A maradék tojássárgáját elkeverjük egy evőkanál tejjel, majd lekenjük vele a táskákat. A 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Salátával, vagy önmagában tálaljuk.