Hozzávalók
-
A tésztához
-
50 dkg liszt
-
1.5 dl tej
-
25 g élesztő
-
1 db tojás
-
1 evőkanál cukor
-
1 csipet só
-
2 zacskó vaníliás cukor
-
5dkg (olvasztva) vaj
-
étolaj
-
A töltelékhez
-
5 evőkanál cukor
-
1.5 evőkanál fahéj
-
A díszítéshez
-
120 g porcukor
-
35 ml tej
-
0.5 teáskanál vanília kivonat
Leírás
Egyszerűen elkészíthető és igazán finom fahéjas csiga recept kelt tésztából. Melegen a legfinomabb, de másnapi reggelinek sem utolsó!
—
Tészta
A tésztához meglangyosítjuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. Ezt követően hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, a sót, a tojást, 2 dkg olvasztott margarint, valamint a lisztet. (Ha édesebbre szeretnénk a tésztát, akkor több cukrot is adhatunk hozzá.) Közepes keménységűre dagasztjuk a tésztát. Ha nagyon kemény, akkor tejjel lazítjuk. Ha megfelelő a tészta, kevés olajjal megkenjük a tetejét és letakarjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük (kb. 1,5 óra).
Ha megkelt a tészta, olajozott deszkára tesszük, majd kb. 1 centiméteres vastagságú téglalap formára nyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal.
Töltelék
A töltelékhez összekeverjük a cukrot és a fahéjat, majd eloszlatjuk a tészta tetején úgy, hogy az alsó hosszú oldalnál egy centiméter vastagságú sávot üresen hagyunk. (Ez a rész lesz a csiga vége.) A felső hosszabbik oldalnál fogva szorosan feltekerjük a tésztát, majd kb. 1,5-2 centiméter vastagságú szeletekre vágjuk (9-10 db lesz belőle).
Sütés
Egy tepsit vékonyan kivajazunk/zsírozunk, kibéleljük sütőpapírral, majd belehelyezzük a csigákat. Ha azt szeretnénk, hogy a csigák összeérjenek, akkor szorosan egymás mellé helyezzük őket, ha laposabb csigákat szeretnénk, akkor kb. 3 centiméter távolságra sorakoztatjuk őket. A csigák tetejét és oldalát megkenjük olvasztott margarinnal, majd ismét kelesztjük őket, kb. 10-15 percig. A sütőt kb. 170 fokra előmelegítjük (alsó sütés, légkeverés), majd addig sütjük a csigákat, míg a tetejük megpirul.
Díszítés
A díszítéshez a porcukrot, tejet és vanília kivonatot egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Az így kapott sűrű cukormasszával a megsült és kihűlt csigákat ízlés szerint díszítjük.