Mi a bouquet garni és hogyan készül?
A bouquet garni gyakorlatilag egy tradicionális fűszernövényekből készült csokor (magyarul fűszercsokornak, vagy ízesítőcsokornak hívják), és az elsődleges célja, hogy gazdagítsa az ételek ízvilágát.
A fűszernövények között megtalálható például a kakukkfű, a babérlevél, a petrezselyemgyökér, a szárzeller és a friss bazsalikom is.
A bouquet garni-t gyakran felhasználják levesekhez, pörköltekhez, mártásokhoz és más hosszabb főzést igénylő ételekhez egyaránt.
Ez a megoldás azért kifejezetten hasznos, mert nem maradnak apró fűszer darabok az ételben viszont a fűszer íze teljesen átjárja a kész ételt, a csokor pedig a főzés végén eltávolítható. Bizonyos esetekben akár díszítésre is használható.
Fontos megjegyezni, hogy a bouquet garni összetétele változhat a recepttől és az elkészített ételtől függően. Számos változata létezik a különböző konyhákban, de mindig az a célja, hogy intenzívebb és gazdagabb ízeket kölcsönözzön az ételnek.
Hogyan készül a bouquet garni?
Hozzávalók:
- petrezselyemszár
- 1 szál kakukkfű
- 1db babérlevél
Elkészítés:
Először is a kakukkfüvet tekerd körbe a babérlevéllel majd öleld körbe a petrezselyemszárral jó szorosan.
TIPP: Ügyelj arra, hogy a kötés szoros legyen, ellenkező esetben a kukkfű és a babérlevél darabkái az ételbe szóródhatnak. Azért is fontos ez, mert a petrezselyemszár eléggé meg tud puhulni a főzés hatására, így ha nem elég erős a kötés, a bouquet garni könnyedén széteshet.
Emellett nagyon fontos, hogy ne hagyományos madzagot használj a kötözéshez, hanem kifejezetten főzéshez használható konyhai kötözőmadzagot. Így biztos lehetsz benne, hogy a madzag kibírja a főzés végét és abban is, hogy nem kerül az ételbe káros anyag.
Második lépésként csak le kell vágnod a végeknél a kilógó részeket és készen is van a tökéletes bouquet garni, vagyis fűszercsokor.
Milyen fűszereket használhatsz még a bouquet garni készítésénél?
A készített étel jellegétől függően akár a következő fűszerek is szóba kerühetnek, sőt:
- szárzeller (pl. leveseknél kiváló)
- póréhagyma
- turbolyaszár
- tárkony
- csombor
Mennyi kell a bouquet garniból?
Ezt sajnos nagyon nehéz megmondani, mert étele válogatja. A legjobb megoldás ebben az esetben is a kísérletezés és tapasztalás. A babérlevél kapcsán viszont kijelenthető, hogy 5-7 liter leveshez bőven elegendő egy levél, mivel meglehetősen intenzív íze van.