A tökéletes blansírozás titka!

Érdekel a blansírozás? Megmutatjuk a legjobb praktikákat!

A blansírozás sok kezdő szakácsot megijeszthet, pedig egy nagyon egyszerű eljárásról van szó. Egy olyan eljárásról, amivel pillanatok alatt ropogóssá és ínycsiklandóvá varázsolhatsz számtalan zöldségfajtát.
Persze a húsoknál és gyümölcsöknél is fontos lehet a blansírozás, de erről egy kicsit később. Előtte nézzük az alapokat:

A blansírozás jelentése

A blansírozás lényegében egy olyan konyhai eljárás, amely során előfőzzük (hőkezeljük) az alapanyagot, majd pedig hirtelen lehűtjük, így megállítva a főzés folyamatát. Sokszor nevezik forrázásnak, vagy sokkolásnak is, mivel az előfőzés forrásban lévő vízben történik, viszont csak rövid ideig, így az alapanyagot tényleg csak egy sokkhatás éri, nem fog teljesen megfőni. Később pedig ismét jön egy sokk, a hirtelen lehűtés során, ahol a főzési folyamat megáll.

A fogalomra Magyarországon talán az elmúlt években kezdtek jobban felfigyelni a hobbi szakácsok, és elsősorban zöldségek hőkezelésénél használják, pedig egy meglehetősen régi és kiforrott eljárásról van szó, aminek a használata nem csak zöldségekre terjed ki.

A blansírozás további előnye, hogy a segítségével bizonyos zöldségekből, vagy akár húsfélékből is eltávolíthatóak a kellemetlenebb ízek, de akár a puffadást okozó anyagok is (pl. káposzta).

Mi történik a folyamat során?

Vegyük például a zöldségeket. A zöldségekben olyan enzimek találhatók, amelyek a zöldség „öregedéséért” felelősek.

Ezek miatt barnulnak meg a főzés során és az ízük is az ilyen enzimek hatására változik. A blansírozással ezt könnyedén megelőzhetjük.

A blansírozott zöldségek roppanósak maradnak és a színük sem változik nagy mértékben.

Mikor érdemes blansírozni?

  • Ha a zöldséget köretként tálalnánk

A blansírozott zöldségek önmagukban is kiváló köretnek számítanak. A nyers zöldségekkel ellentétben puhábbak, belül mégis megőrzik a tartásukat és roppanósságukat. Tehát, ha nem szereted a szétfőzött, szétsült zöldségeket, de nyersen sem ennéd őket, a sokkolást érdemes választanod. Ez kifejezetten jó ötlet az egyébként is puhább zöldségeknél, például a kelbimbónál, vagy a brokkolinál.

  • Lefagyasztás előtt

Ha a zöldségeket hőkezelés nélkül fagyasztod le, a korábban említett enzimek még a mélyhűtőben is dolgoznak majd és „öregítik” az alapanyagot. Ezt jócskán lelassítható előzetes forrázással. Így sokkal frissebb és roppanósabb marad a zöldség a kiolvasztás után is és nem lesz íztelen, gumiszerű. Ugyanakkor fontos odafigyelni a részletekre, mert ha nem blansírozzuk az alapanyagot elég ideig, akkor az említett enzimek még aktívabban fejtik ki a hatásukat, ha pedig túl sokáig főzzük az alapanyagot, az veszíteni fog az ízéből, rugalmasságából.

  • Hámozáskor

Sokan ismerik a paradicsom hámozás legegyszerűbb módját, ami gyakorlatilag a blansírozás. Rövid főzés után a paradicsom külső rétege elválik a hústól és egy mozdulattal lehántható lesz. Ugyanez igaz a barackfélékre, mogyoróra, mandulára, de még a pisztáciára is. Ez a megoldás jócskán le tudja rövidíteni az alapanyagok előkészítési idejét, így érdemes élni a lehetőséggel.

Mit blansírozhatunk és meddig?

Ebben a táblázatban összefoglaltuk a leggyakrabban felhasznált alapanyagokat:

Bab6-8 perc
Brokkoli7-9 perc
Cukorborsó2-4 perc
Gomba2-3 perc
Karalábé2-5 perc
Karfiol3-4 perc
Kelbimbó4-7 perc
Kelkáposzta2-3 perc
Meggy1-2 perc
Őszbarack1-2 perc
Paradicsom1-2 perc
Rebarbara1 perc
Sárgabarack1-2 perc
Sárgarépa3-4 perc
Spárga1-3 perc
Spenót3-5 perc
Szilva1-2 perc
Zöldbab5-7 perc
Zöldborsó3-5 perc

Fontos megjegyzés: A fenti idők csak egy megközelítőleges képet adnak. A blansírozási időt két fontos tényező befolyásolhatja: a zöldség mérete és a frissessége. Egy zsenge zöldség gyorsabban elkészül és ugyanez igaz a kisebb darabokra vágott alapanyagokra is. Mindenképp tesztelj! Ha nagyobb mennyiséget kell blansíroznod, akkor inkább egy kisebb edényben tesztelj előtte és mérd az időt.

Azt figyeld, hogy a zöldség mikor kezdi megváltoztatni a színét és mikor veszíti el a feszességét, rugalmasságát. Ezen a ponton ugyanis már megfőtt, amit a blansírozásnál kerülni kell. Mindenképp ez előtt vedd ki az alapanyagot és garantáltan friss és ropogós marad.

Hogyan csináld?

Forró víz nagy lábasban, alapanyagok előkészítése

Forralj vizet egy nagy lábasban és tegyél egy kis sót a vízbe.

Fontos: Mindig jóval több vizet használj, mint amennyi alapanyagod van. Az a cél, hogy az alapanyag kényelmesen elférjen a lábasban. Ez elsősorban azért fontos, mert ha kevés lenne a víz, akkor a feldarabolt zöldségek nagyon lehűtenék a vizet és sokat kellene várni az ismételt forrásig, ami gátolja a blansírozás folyamatát. Az a cél, hogy a víz minél előbb forrjon! Készítsd elő az alapanyagokat és ügyelj rá, hogy amennyire lehetséges egyenlő méretre vágd őket.

A főzési folyamat

Helyezd az alapanyagot az edénybe és főzd a megfelelő ideig, közben pedig kóstolj! Fontos: A legjobb, ha olyan edényt használsz, aminek van szűrő betétje, így a későbbi kiemelést egy mozdulattal meg tudod majd oldani és nem kell félned attól, hogy a zöldségek egy része túlkészül.  

Hűtés

A sokkolási folyamat befejeztével a zöldségeket azonnal szedd ki az edényből és helyezd jeges vízbe.

Fontos: Figyelj rá, hogy a jeges vízből is elég nagy mennyiséged legyen, mert ezen a ponton a gyors lehűtés a fontos. Jó kiindulási alap lehet ehhez, ha ugyanannyi hideg vizet készítesz elő, mint amennyiben a főzés történt.

Szárítás

Miután az alapanyag kihűlt, el kell róla távolítani a felesleges nedvességet. Helyezd a zöldségeket egy papírtörlőre és hagyd száradni pár percig. Ez kifejezetten fontos akkor, ha a cél a fagyasztás!

És készen is vagy. Viszont néhány tanácsot még érdemes megfogadnod:

Tipp 1: Ha sok zöldséget blansíroznál, de nincs elég nagy lábasod, inkább több lépésben végezd a folyamatot.
Tipp 2: Az időt mindig attól a ponttól számítsd, amikor a víz újra felforr!

Tipp 3: Ha zöldséget blansírozol sózd a vizet, viszont ha gyümölcsöt akkor cukrozd.
Tipp 4: Ha több fajta zöldséget készítenél ilyen módon, azokat ne egyben készítsd, mert szinte biztos, hogy nem lesz azonos a blansírozásukhoz szükséges főzési idő.

És egy utolsó tipp a végére: Ha minimalizálni szeretnéd a zöldségek, vagy gyümölcsök vitamin veszteségét, akkor javasoljuk, hogy a folyamatot gőzöléssel csináld. Ehhez gyakorlatilag csak némi vizet kell tenned egy lábasba, fölé pedig egy szűrőt az alapanyagokkal. Fedd le a lábast és párold a zöldségeket, gyümölcsöket.

Fontos: A párolás esetén a szükséges idő meg fog nőni. Folyamatosan figyelj és kóstolj!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, oszt meg az ismerőseiddel!

Hobbikonyha.hu

Lelkes hobbiszakács vagy? Mi is! Már gyerekkorunk óta sütünk-főzünk és úgy döntöttünk, hogy itt lenne az ideje az eddig szerzett tapasztalatokat írásba foglalni. Kövesd a legújabb receptjeinket napról napra és főzz még finomabbat!

Szólj hozzá